THE ORDINARY Azelainska kiselina 10% • Recenzija

децембар 23, 2020 1 Comments

The Ordinary suspenzija sa azelainskom kiselinom. Azelainska kiselina za crvenilo, bubuljice, ekcem, dermatitis, melazmu. Recenzija azelainske kiseline.
Da li ste nekada posle dužeg vremena dali još jednu šansu proizvodu koji vas je na prvu loptu ostavio razvnodušnim? Ja jesam, i to baš ovoj The Ordinary suspenziji sa azelainskom kiselinom. Saznajte zašto sam prvi put odustala od nje, i šta mislim o njoj nakon 2 godine, zajedno sa pre i posle slikama.

O The Ordinary suspenziji sa azelainskom kiselinom

The Ordinary kozmetika, azelainska kiselina. Recenzija, utisci, slike pre i posle. Azelainska kiselina za negu kože.
The Ordinary krema sa azelainskom kiselinom je namenjena osobama koje žele da izblede flekice od bubuljica, ali i da umire kožu od upalnih procesa kao što su akne i rozacea. Čitala sam da je nekima puno pomogla i u smirivanju dermatitisa pa je i to dodatni plus. Osim što bledi flekice i umiruje, takođe radi i blagi piling kože što sprečava zapušavanje pora, pa je SPF obavezan dok se koristi. The Ordinary azelainska kiselina dolazi u koncentraciji od 10%, inače se preko recepta prepisuje u koncentraciji od 20%. Više o tome kako radi ćete saznati u sledećem odeljku posvećenom sastojcima.

Količina: 30ml
Rok trajanja nakon otvaranja: 12 meseci
Cena: oko 7 eura
Gde kupiti:
🛒 TheOrdinary.com (min 25 eur za besplatnu dostavu)
🛒LookFantastic.com (£1 dostava, ponekad je i besplatna - ako se registrujete preko mog linka, dobićete £5 popusta na prvu kupovinu)
🛒BeautyBay.com (trenutno £10 dostava, pre Covida je bila £3.50 pa vredi proveravati s vremena na vreme)

Sastojci

The Ordinary azelainska kiselina sastojci, tumačenje sastava, recenzija
Sastav The Ordinary suspenzije sa azelainskom kiselinom je prilično prost - glavni i jedini aktivni sastojak u ovoj kremi je azelainska kiselina, ostalo su silikoni, emulgatori, stabilizatori i konzervansi. Ne sadrži alkohole, parfeme, eterična ulja i boje 👍

📌 Šta je azelainska kiselina?
Azelainska kiselina potiče od žitarica poput pšenice i ječma, ali je takođe proizvode "stanari" našeg mikrobioma kože. Spada u kiseline koje vrše eksfolijaciju (piling kože) ali to radi toliko nežno da je može koristiti svaki tip kože. Eksfolijacijom otpušava pore i smanjuje neravnu teksturu kože. Suzbija i proizvodnju melanina u koži koji uzrokuje crvene i braon fleke od bubuljica. Ima antibakterijska i umirujuća svojstva. Azelainska kiselina je najpogodnija osobama sa problematičnom kožom, melazmom, rozaceom, crvenilom pa čak i sa perioralnim dermatitisom. Potpuno je bezbedna za trudnice i dojlije. Iako su benefiti dokazani u koncetracijama od 15% i 20%, mnogima je i 10% pomoglo.

📌 Zašto se ne trebamo bojati silikona u kozmetici?
Mnogi neopravdano izbegavaju silikone misleći da će im zagušiti kožu i napraviti svakakve nerede na licu. Silikoni se u medicinske svrhe koriste decenijama unazad jer su jedan od retkih sastojaka koji skoro uopšte ne izazivaju alergijske reakcije na koži ili u koži (npr. sočiva, implanti, zavoji...). U kozmetičke svrhe se koriste iz raznih razloga: poboljšavaju razmazivost proizvoda, omekšava kožu, pomaže koži da zadrži vlagu tako što stvara barijeru na koži koja omogućava koži da diše, ne zapušava pore. Savršeni su za osetljivu i problematičnu kožu. Silikoni su naši prijatelji, zaslužuju mnogo više ljubavi :)
Izvor: Liah Yoo (YouTube)
Listu svih sastojaka možete pogledati na cosDNA.com i SkinCarisma.com.

Utisci

Idemo redom - pakovanje. The Ordinary azelainska kiselina dolazi u klasičnoj plastičnoj tubi na istiskivanje. Nisam ljubitelj ovakvih pakovanja jer je teško potrošiti sav prizvod - većina ostane u tubi pa moram ili da sečem tubu ili da iz petnih žila stiskam u nadi da ću istisnuti poslednji mililitar. Tuba dolazi u kartonskoj kutiji, kao i sva The Ordinary kozmetika.
The Ordinary suspenzija sa azelainskom kiselinom 10%, krema sa azelainskom kiselinom, recenzija, utisci
Krema se dozira kroz otvor na dnu. Dok ima kreme može se lepo dozirati, kad je u manjku onda često zna da izleće na sve strane. Kao što sam napisala, nisam fan! Ali znate kako kažu - koliko para, toliko muzike.
Opis pakovanja The Ordinary azelainska kiselina, suspenzija sa azelainskom kiselinom. The Ordinary azelaic acid, recenzija
The Ordinary azelainska kiselina je bele boje, konzistencije lagane kreme. Ima blag kiselkast miris koji se ne zadržava na koži.
The Ordinary krema sa azelainskom kiselinom recenzija, The Ordinary azelaic acid suspension, Azelainska kiselina za negu kože
Krema ima zanimljivu teksturu. Na početku je gusta ali se prilikom mazanja postaje svilenkasta pa prsti samo klize po licu. Krema se potpuno upija, nema lepljivosti i ostavlja mat završnicu. Potrebna je mala količina, pogotovo ako se nanosi na ciljanim mestima. Ja je nanosim na bradi, oko nosa i obraza, tj na mestima gde mi najčešće izbijaju bubuljice. Zna biti malo problematična kada se kombinuje sa drugim proizvodima - kruni se ako lice nije potpuno suvo ili ako se nanese ulje preko.

Ovo je inače drugi put da koristim The Ordinary Azelainsku kiselinu. Prvi put sam je koristila pre 2 godine kada sam je kupila uz The Ordinary Niacinamide and Zinc serum. Tada sam napravila grešku jer sam oba proizvoda počela istovremeno da koristim i to svakodnevno pa je moja koža, normalno, poludela i izbijale su mi baš bolne bubuljice. Da li je krivac bio niacin ili azelainska, ili možda čak kombinacija oba, ne znam, zato vam ne savetujem da samo krenete sa ovom kremom ili bilo kojom novom kozmetikom, već da ih postepeno uvodite u svoju rutinu. Tad sam bila pod utiskom da mi ništa dobro nije doprinela i nisam ponovila kupovinu evo do ove godine kada sam naletela na nekoliko tekstova i videa koji su me podsetili na benefite azelainske kiseline i odlučila sam da joj dam još jednu šansu.

Ovog puta sam je koristila pametnije, postepenim uvođenjem - prve nedelje nanosila sam je sa pauzom od 2 dana, druge i treće nedelje svaki drugi dan, a onda od četvrte pa nadalje maltene svaki dan, ali uvek jednom dnevno. Koristila sam je ujutru, nakon seruma i pre kreme ili SPF-a.

Između druge i treće nedelje upotrebe The Ordinary Azelainske kiseline, bila sam pod utiskom da mi češće izbijaju bubuljice na bradi nego inače. U trećoj nedelji pojavile su se dve podkožne bubuljice na bradi, jedna je bila baš besna i crvena koja je sazrevala dobrih nedelju dana dok se druga stišala posle par dana. Može biti od azelainske, ali i ne mora. Nastavila sam je koristiti i sada sam na četvrtom mesecu. Ovako je moja koža izgledala kroz mesece:
The Ordinary azelainska kiselina pre i posle
The Ordinary suspenzija sa azelainskom kiselinom pre i posle
Kliknite na slike za veći prikaz.

Iskreno, lice mi je bilo čistije i mirnije pre upotrebe The Ordinary suspenzije sa azelainskom kiselinom. Moguće da je taj povećan broj bubuljica nakon prvog meseca uzrok "purging"-a, da je koža krenula da gura nečistoće na površinu, a možda se samo ne slaže sa mojom kožom. Što se tiče nekog poboljšanja teksture, ni to nisam primetila, ali deluje mi da jako dobro uklanja crvenilo koje ostane nakon bubuljica - crvenilo od manjih bubuljica potpuno nestane posle par nedelja dok od većih treba i do 2 meseca, ali tad bude kao da ih nikad nije bilo 👍

Zaključak

The Ordinary Azelainska kiselina me je i drugi put ostavila na klackalici - volim što uklanja crvenilo nakon bubuljica, što ima glatku i mat završnicu, ali od kako sam je počela koristiti, sve češće mi izbijaju bubuljice i zbog toga definitivno odustajem od ove kreme. Možda bih bolje prošla da je koristim nakon što bubuljica splasne, hmmm... U svakom slučaju, i pored mog lošeg iskustva smatram da vredi probati ovu kremu jer mnogima je zaista pomogla i transformisala kožu.

Ocena: 3/5 ★★★☆☆

Šta ste probali od The Ordinary? Koje su vaše preporuke?

Do sledeće recenzije,
Aleksandra

1 comments:

Write comments
Lejla
AUTHOR
29. децембар 2020. 10:08 delete

Uporno trazim nesto sto ce umiriti bubuljice i pomoci u crvenilu koje mi je prirodno, ali nikako da naidjem na nesto sto ima rezultate a iole ima pristojnu cenu

Reply
avatar