THE ORDINARY AHA + BHA Peeling Solution: 10-minutni hemijski piling

јануар 08, 2019 16 Comments

The Ordinary AHA 30% + BHA 10% Peeling Solution hemijski piling - review, recenzija, utisci, blog, cena, gde kupiti
Sigurno ste već svi čuli veliku vest - Deciem je stigao u Srbiju! A sa njim i The Ordinary 🎆🎉🎈 The Ordinary je asocijacija na delotvorno a jeftino, i ne mogu biti srećnija što njihovu kozmetiku napokon možemo da kupimo i kod nas. Tim povodom, pišem vam o njihovom 10-minutnom hemijskom pilingu sa AHA i BHA kiselinama, kako najbolje da ga upotrebite i na šta da obratite pažnju.

Šta su AHA i BHA kiseline?

AHA je skraćenica od Alpha Hydroxy Acids (Alfa hidroksi kiseline). AHA kiseline uklanjaju površinski sloj kože i jačaju dublje slojeve. To možda zvuči strašno, ali su zapravo mnogo nežnije i zdravije za kožu u odnosu na fizički/mehanički piling.
  • Odlične su za suvu, zreliju i problematičnu kožu.
  • Hidriraju, izjednačavaju ten, daju joj sjaj i smanjuju tamne fleke nastale od bubuljica i sunčevih zraka.
  • U AHA kiseline spadaju Glikolna (Glycolic acid), Mlečna (Lactic acid), Malična (Malic acid), Vinska (Tartaric acid), Limunska (Citric acid), Mandelična (Mandelic acid) kiselina i druge.
Dijagram hemijskog pilinga sa AHA i BHA kiselinama - šta su AHA kiseline, šta su BHA kiseline
BHA je skraćenica od Beta Hydroxy Acids (Beta hidroksi kiseline). BHA kiseline ulaze dublje u ćelije, odnosno, sakupljaju se u "masnim" delovima kože, ali takođe vrše i eksfolijaciju (piling) površinskog sloja, međutim, ne toliko efikasno kao AHA kiseline.
  • Posebno se preporučuju osetljivoj i masnijoj koži sklonoj nepravilnostima (bubuljicama, aknama, mitiserima…)
  • Imaju smirujuće i anti-inflamatorno dejstvo, i uklanjaju višak sebuma iz pora.
  • Najpopularnija i najčešća BHA kiselina je Salicilna (Salicylic acid).

Opis i karakteristike

Ovako The Ordinary opisuje svoj AHA + BHA hemijski piling:
Naš AHA 30% + BHA 2% hemijski piling je 10-minutna maska koja kombinuje 30% Alfa hidroksi kiseline (glikolna, mlečna, vinska, i limunska) sa 2% Salicilnom kiselinom. Ovakva kombinacija pruža dublju eksfolijaciju koja pomaže u borbi protiv vidljivih nepravilnosti i poboljšava blistavost kože. Takođe, poboljšava teksturu kože i smanjuje vidljivost finih linija uz učestalu upotrebu.
Formula sadrži još i hidrirajuću Hijaluronsku kiselinu, zaceljujuć pantenol, antioksidantnu crnu šargarepu (Black Carrot) i umirujuć Tasmanian Pepperberry (tasmanijska biber-bobica?) kako bi učinio ovaj piling tolerantnim i osetljivijoj koži. *
*Preuzeto, prevedeno i uprošteno sa zvaničnog sajta The Ordinary - https://theordinary.com/product/rdn-aha-30pct-bha-2pct-peeling-solution-30ml

Količina: 30 ml
Rok trajanja nakon otvaranja: 12 meseci
Cena: oko 1000 RSD
Gde kupiti:
🛒 Metropoliten radnje i na sajtu (+ dostava)
🛒 LookFantastic.com (besplatna dostava)
🛒 BeautyBay.com (besplatna dostava iznad 25€, inače 3.95€)
🛒 TheOrdinary.com (besplatna dostava iznad 25€, inače 5€)

Sastojci

The Ordinary AHA BHA hemijski piling, piling maska, maska za lice, sastojci, recenzija, utisci, blog, cena
Već sam objasnila šta su i kako deluju AHA i BHA kiseline kao i neke od sastojaka (hijaluronska kiselina, pantenol, crna šargarepa, i tasmanijska biber-bobica (nemam pojma da li je ovo dobar prevod tako da izvinite ako grešim)) ali osim njih sadrži još i odlične hidratore: ekstrakt aloje, glicerin i Pentylene Glycol.

✅ Ne sadrži ništa što bi zapušilo pore, nema alkohola, fenoksietanola, parabena, parfema, veštačkih boja, bukvalno ništa nepotrebno i štetno za kožu.

📜 Listu svih sastojaka možete videti na CosDNA.com (Daucus Carota Sativa Extract je označen kao parfem/miris ali mu to tu nije uloga).

Recenzija

⚠ Pre nego što vam prenesem svoje utiske, moram vas upozoriti da ovaj hemijski piling NIJE za početnike! Ako se prvi put susrećete sa kiselinama, nikako vam ne preporučujem da počnete sa ovom piling maskom. Sadrži visoku koncentraciju kiselina koje mogu ozbiljno oštetiti nenaviknutu kožu.

📌 Način primene i upozorenja:
  • The Ordinary AHA + BHA piling maska se koristi na očišćenoj i suvoj koži, pre bilo kakvih tonika, seruma i ostale kozmetike.
  • Izbegavati oštećene delove lica (posekotine, ranice, žuljeve, itd) jer će JAKO da štipa i možete dodatno oštetiti kožu.
  • Treba da odstoji na licu maksimalno 10 minuta nakon čega se ispira.
  • Koristiti do 2 puta nedeljno.
  • Nakon ove maske izbegavati kozmetiku koja sadrži druge AHA i BHA kiseline, retinol, vitamin C (L-askorbinska kiselina) i benzol peroksid. Ovo važi za sve AHA i BHA kiseline.
  • Obavezna je upotreba kreme sa zaštitnim faktorom (minimalno SPF 30) do nedelju dana nakon upotrebe maske.

📌 Pakovanje:
The Ordinary AHA + BHA piling maska, hemijski piling, recenzija, utisci, cena
AHA 30% + BHA 2% piling maska dolazi u beloj kartonskoj kutiji, potpuno jednostavnog, da ne kažem “običnog” :) dizajna što se meni lično dopada. Na njoj se nalaze sve bitne informacije o proizvodu: sastojci, način upotrebe, upozorenja i opis, pa savetujem da je zadržite u slučaju da vam zatreba nešto od toga ili čisto radi podsećanja.
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% piling maska, The Ordinary AHA + BHA hemijski piling, recenzija, utisci, cena
Sama maska je smeštena u zamagljenu staklenu bočicu sa pipetom koja pruža precizno doziranje. Jako se dobro zatvara pa nema ni malo straha od curenja. Na njoj isto možete naći uputstvo, upozorenja i rok trajanja nakon otvaranja, ali ne i sastojke.

📌 Konzistencija, boja, miris:
The Ordinary AHA BHA piling maska, The Ordinary AHA + BHA hemijski piling, recenzija, utisci, cena
The Ordinary AHA + BHA piling maska je poprilično tečne konzistencije sa malo lepljivosti. Sama maska u boci izgleda krvavo crvene boje, dok kada se nanese više vuče na crvenkastu-ciklamu. Miris je potpuno prirodan, kiselkasto citrusan (verovatno mešavina kiselina i one biberaste bobice), ali ne jak. Ne oseti se na licu.

📌 Moji utisci i efekti:
Prvi utisci The Ordinary AHA 30% + BHA 2% piling maske su bili ooodlični! Na početku sam se malo brinula jer nikada nisam koristila ovako koncentrovane kiseline ali sve je prošlo super. Nanela sam masku po propisu - na očišćeno i suvo lice, tačno 10 minuta (mereno štopericom). Bila sam prijatno iznenađena da ni u jednom momentu nisam osećala peckanje! Koža nakon ispiranja mi je bila instant mekša i glađa, sa minimalnim crvenilom koje je nestalo posle nekoliko minuta. Oduševili su me brzi rezultati! Nakon ispiranja, dok sam čekala da mi se koža smiri, osetila sam kako mi se lice polako zateže i vapi za hidratacijom (što je normalno jer je uklonjen površinski sloj kože). Lice je danima ostajalo glatko.

Prve nedelje sam je koristila jednom a posle sam se ohrabrila i koristila je dva puta nedeljno, što se posle određenog vremena pokazalo kao previše za moju kožu - lice mi je postalo osetljivo na dodir što se najviše osetilo brisanjem lica peškirom (iako uvek samo utapkavam). Zbog toga sam napravila pauzu od 3 nedelje sa intenzivnim naglaskom na hidrataciju i obnavljanje. Vođena ovim iskustvom, ustanovila sam da mi je The Ordinary AHA + BHA piling maska sasvim dovoljna jednom nedeljno i od tada nemam problema sa preosetljivošću (naravno, svačija koža je drugačija i mnogi je bez problema tolerišu i dva puta nedeljno).
The Ordinary AHA BHA piling maska, The Ordinary AHA + BHA hemijski piling, recenzija, utisci, The Ordinary recenzija
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% piling maska mi se pokazala neophodnom u nezi lica. Rezultati su vidljivi i opipljivi - posle samo 10 minuta koža mi je glađa i mekša i ostaje takva čitave nedelje, a redovnom upotrebnom sam primetila da mi se tekstura kože poboljšala i da imam znatno manje mitisera. Bubuljice mi se još uvek javljaju tu i tamo, na njih ipak mnogo više faktora utiče a jednonedeljna maska ih ne može u potpunosti ukloniti, ali pomaže da se ređe javljaju. Takođe, možete očekivati da će vam se koža na određenim mestima blago ljuštiti, ali to je sasvim normalna reakcija i nestane posle jednog dana. Mehanički piling? Adios amigo, nikad više! 😊

👉 Za kraj vam ostavljam (po meni) najefikasniji i najbezbedniji način za upotrebu The Ordinary AHA + BHA hemijskog pilinga, do kojeg sam došla nakon više eksperimentisanja i istraživanja utisaka drugih, i kako ga ja koristim:
  • Nakon čišćenja lica, sačekam 10-15 minuta pre nanošenja. Čekanjem dajem koži vremena da izbalansira svoj pH na normalnu vrednost i da sva voda potpuno ispari sa lica (voda u kombinaciji sa kiselinama stvara iritirajuću reakciju). PH je bitan jer čistači, a i voda, imaju viši pH od kože, pH kože se povećava bliže toj vrednosti pa AHA i BHA kiseline moraju više i duže da rade kako bi kožu spustili na pH koji im odgovara i na kojoj najefikasnije rade.
  • Masku držim tačno 10 minuta i izbegavam oštećene delove lica.
  • Nakon ispiranja i brisanja lica, tuferom nanosim pH izbalansiran tonik koji ne sadrži nikakve aktivne sastojke (pantenol, hijaluronska kiselina i drugi negujući sastojci su okej i poželjni). Takvi tonici su obično naznačeni kao pH izbalansirani (npr. Eucerin DermatoClean tonik). Ovo radim kako bi se pH kože vratio u normalu i kako bih uklonila ostatke maske sa kože. Tonici sa prirodnim sastojcima kao i hidrolati mi iz nekog razloga izuzetno iritiraju kožu nakon AHA kiselina.
  • Nakon tonika nanosim isključivo hidrirajuće i smirujuće serume i kreme (pogledati odeljak Način primene i upozorenja gde sam navela koji sastojci se moraju izbegavati nakon AHA i BHA kiselina).
  • Naredni dan nastavljam sa upotrebom blagih i hidratantnih preparata, i dalje izbegavajući one sa aktivnim sastojcima. Tek nakon 24h nastavljam sa standardnom rutinom.
  • Krema sa minimalno SPF 30 je obavezna svakog dana i nju koristim kada izlazim iz kuće.

Kao što možete zaključiti, hemijski pilinzi nisu šala i mora se pažljivo postupiti s njima, ali kada savladate osnovu, videćete da nije ništa komplikovano a rezultati vas mogu samo oduševiti :)

Ocena: 5/5 ★★★★★

Nadam se da vam se svidela recenzija i da ste saznali nešto novo i korisno.


Do sledeće recenzije,
Aleksandra

16 comments

Write comments
Ana T
AUTHOR
9. јануар 2019. 11:19 delete

Odlična recenzija!
Ja se ne usuđujem ali ako ikada poželim da probam, sada znam na koju recenziju ću se vratiti :D
I ja sam ostavila mehaničke pilinge i nisam se pokajala. Imam utisak da su oni dobri samo za one debele i masne kože, neosetljive.

Reply
avatar
jos1blog
AUTHOR
9. јануар 2019. 11:26 delete

Hvala :)

Razumem tvoj strah, ova maska deluje strašno, ali ako se krene polako, tipa prvi put se drži 2 minuta, sledeće nedelje maalo duže itd, biće sve okej. Ili još bolje, ako neko nema nikakvog iskustva sa kiselinama, preporučila bih da krene sa mlečnom koja je dosta nežna. Krenuti sa manjom koncentracijom pa postepeno povećavati, kada se koža navikne. Sa kiselinama nikad ne treba žuriti.

Sa čime se onda pilinguješ? Ili se ne pilinguješ više? :)

Reply
avatar
Ana T
AUTHOR
9. јануар 2019. 14:23 delete

Ne pilingujem već odavno, a i nešto nemam potrebe, pore su čiste, možda samo nos je ostao "problematičan" :/

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
6. март 2019. 21:13 delete

Upravo danas mi je stigao ovaj piling i odmah sam ga isprobala. Ne sumnjam u efikasnost jer sam i ranije koristila kiseline ali kod kozmeticarke.
Obzirom da sad koristim vitamin c ujutro i retinol navece,da li bih trebala sacekati s tim 24h nakon pilinga? I imam jos jednu nedoumicu posto se blizi proljece, kada prestati s kiselinama? Voljela bih ih zadrzati sto duze u upotrebi :)

Reply
avatar
jos1blog
AUTHOR
6. март 2019. 22:09 delete

Lično bih, kao što sam navela u recenziji, narednih 24h pauzirala sa svim aktivnim sastojcima, a tu spada vitamin C i retinol, samo zato što je dosta jak piling, ipak da se koža malo oporavi. Da je neka niža koncentracija kiselina, onda bih naredni dan nastavila redovno :)

S kiselinama u suštini ne moraš praviti pauzu, ja nikada nisam, samo je bitno da UVEK koristiš kremu sa SPF zaštitom, mada bi to svakako trebala da koristiš, pogotovo zbog retinola :) Naravno, ako ćeš na more ili ako planiraš duže izlaganje suncu onda bih za svaki slučaj prekinula korišćenje kiselina u tom periodu.

U svakom slučaju, vidi šta odgovara tvojoj koži. Ako primetiš neke promene u osetljivosti kože, crvenilo, peckanje, suvoću itd. onda malo pauziraj, možda smanji upotrebu kiselina ili drugih aktivnih sastojaka dok ne nađeš rutinu koja ti odgovara :)

Reply
avatar
Анониман
AUTHOR
9. април 2019. 12:09 delete

Beta hidroksilne kiseline je prevod :)
Poslje tretmana retinolom bi trebalo 2 mjeseca da se izbjegava hemijski piling. :)
ez obzira na SPF faktor koji stavljate na lice ljeti se ne radi hemijski piling.
Poslje epilacije, depilacije i slicno isto ne treba koristiti piling jer su svi ti tretmani traumaticni za kozu.

Reply
avatar
jos1blog
AUTHOR
9. април 2019. 14:48 delete

Hvala, ispraviću :)

Ako može pojašnjenje - zašto treba izbegavati čak 2 meseca hemijske pilinge ako se koristi retinol? Nigde nisam naišla na tu informaciju i svi kažu da je okej ako se ne koriste istog dana... I nije isto da li je u pitanju kiselina od 2% ili 30%, i da li se radi o retinolu iz apoteke ili o derivatima koja koža mora sama da pretvori u vit A.

Takođe, zašto se leti ne bi trebao raditi hemijski piling? I u ovom slučaju ne verujem da je isto pravilo ako se radi o 2% ili 30% :) ali smatram da ako neko planira da se sunča i duže izlaže suncu onda svakako treba napraviti pauzu. Kada sam išla na more krenula sam sa pauzom 7 dana pre polaska i trajalo je sve dok se nisam vratila. Inače se ne izlažem suncu i tu ne vidim zašto bih prekinula sa kiselinama. Ali svakako mi vaše mišljenje znači.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
5. децембар 2020. 03:37 delete

Pozdrav, gde se mogu kupiti Ordunay proizvodi kod nas?

Reply
avatar
jos1blog
AUTHOR
6. децембар 2020. 13:25 delete

Ćao. Mogli su se kupiti u Metropoliten radnjama u Bg i na njihovom sajtu ali već duže vreme nemaju na stanju. Ne znam da li je u radnjama drugačije.

Reply
avatar
Jovana
AUTHOR
14. децембар 2020. 15:58 delete

Pozdrav, da li si koristila Revox serum sa aha bha kiselinama? Rekla bih da je slican ovom serumu a kako je do njega tesko doci, ja sam resila da probam Revox. Retinol sam koristila po preporuci dermatologa za ledja zbog bubuljica i oziljaka da bi izazvao povrsinski piling a za lice bas retko kada vidim da ce mi neka bubuljica ostaviti oziljak. Zanima me koja krema se koristi nakon ovog seruma jer mi se link u tekstu ne otvara. Spf svakako koristim jer koristim nocu salicilnu kiselinu i dnevnu kremu koja ima neki mali procenat aha kiseline, pa da znam kako da ukombinujem proizvode.

Reply
avatar
jos1blog
AUTHOR
14. децембар 2020. 16:55 delete

Ćao, Jovana. Nisam koristila Revox serum ali da, sličan je, sem što ne sadrži salicilnu kao ovaj TO AHA+BHA piling.
Ako misliš na link za "Način primene i upozorenja", ispravila sam ga a i tekst za taj odeljak se nalazi na početku recenzije pa slobodno isčitaj sve :) ali evo "Nakon ove maske izbegavati kozmetiku koja sadrži druge AHA i BHA kiseline, retinol, vitamin C (L-askorbinska kiselina) i benzol peroksid.". Znači, isperi dobro masku, pa nanesi neko ulje ili hidratantnu obnavljajuću kremu. Pauziraj sa salicilnom taj dan kada koristiš piling pa čak i naredni dan. Daj dan-dva da ti se koža oporavi i biće sve okej :)

Reply
avatar
Jovana
AUTHOR
14. децембар 2020. 17:43 delete

Hvala na odgovoru, bila sam u dilemi jer kao sto napisah moja dnevna krema sadrzi mali procenat aha kiseline. Verovatno cu morati da uzmem neku laganu hidratantnu dnevnu kremu za nakon tog seruma/pilinga.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
15. март 2021. 14:50 delete

Ćao, jel moze niacinamide serum posle pilinga?

Reply
avatar
Анониман
AUTHOR
29. март 2023. 17:10 delete

Sjajna recenzija! Ja imam problem sa flekicama na nogama od uraslih dlaka, mozda bih mogla da probam ovaj piling?:)

Reply
avatar
jos1blog
AUTHOR
7. април 2023. 22:18 delete

Ne preporučujem ti jer ćeš potrošiti čitavu bočicu za jedno ili možda dva korišćenja. Za telo mi je pogodnija njihova glikolna kiselina :)

Reply
avatar