MANUFAKTURA prirodni ručno rađen sapun za lice i telo Grapefruit • Recenzija

јун 24, 2021 0 Comments

Manufaktura Senta prirodna organska kozmetika, sapun za lice i telo grapefruit recenzija, utisci, blog

Ni jedan sapun iz prodavnice ne može da se meri sa ručno rađenim prirodnim sapunima. Ima nešto u njima što me vraća u bezbrižnost i jednostavnost detinjstva 😊 Danas vam pišem o Manufakturinom sapunu sa grejpom koji sam dobila na recenziranje, a utisci su, kao i uvek, potpuno iskreni.

Manufaktura sapun "Grapefruit" - karakteristike i analiza sastojaka

Manufaktura organska prirodna kozmetika, sapun sa grejpom za lice i telo, recenzija, prirodni sapun

Ovaj sapun je namenjen za čišćenje lica i tela. Preporučuje se za kožu sa proširenim porama i za poboljšanje elastičnosti kože butina, stomaka i zadnjice. Sapun je cruelty free (nije testiran na životinjama) i pogodan za vegeterijance.

Analiza sastojaka za sapun od Manufakture - prirodni sapun za lice i telo sa grejpom, narandžom i đumbirom

Sapun se zove "Grapefruit" jer u svom sastavu sadrži ceđen sok grejpfruta, kao i eterično ulje grejpa. Grejpfrut suzava pore, pospešuje elastičnost kože i povećava cirkulaciju. Pored grejpa, u sapunu se nalazi kokosovo ulje, ekstrakt maslina, prah korena đumbira, i eterično ulje narandže.

Lično nisam ljubitelj eteričnih ulja u kozmetici i ovde ih ima stvarno puno, ali prirodni sapuni su takvi - bez njih bi bili dosadni i mirisali bi na mast, tako da razumem njihovu upotrebu u sapunima. Eterična ulja su problematična jer mogu kožu učiniti osetljivu na njih pa i na druge sastojke, i definitivno nisu za jako osetljivu kožu. Srećom, količina eteričnih ulja u ovom sapunu su po mom amaterskom mišljenju vrlo minimalna jer sapun ima izuzetno blag miris što mi govori da se pazilo koliko se stavljalo i da su rizici za pojavu iritacije stvarno mali.

Kokosovo ulje je poznat kao antibakterijski sastojak, ali je jako sklon zapušavanju pora. Iz tog razloga, ako imate problematičnu kožu, akne, zapušene pore, mitisere itd., savetovala bih da ne koristite ovaj sapun na licu, a i u toku recenzije ću navesti još jedan razlog zašto nije idealan za čišćenje lica (za telo je okej).

Količina: 120g
Rok trajanja: otprilike godinu i po
Cena: 300 RSD
Gde kupiti: Manufaktura web shop i u njihovoj radionici u Senti


Moji utisci

Sapun dolazi upakovan u kartonskoj kutiji što ja jako cenim. Ne volim da doprinosim zagađivanju okoline i iskreno bih volela što više proizvođača da se okrene održivim i biorazgradivim pakovanjima.
Organski prirodni sapun za lice i telo - Manufaktura prirodna kozmetika recenzija utisci blog
Sam oblik sapuna govori da ovo nije industrijski. Meni se baš sviđa nepravilan oblik ručno rađenih sapuna, daje im posebnu unikatnost 😊
Manufaktura sapun za lice i telo recenzija, sapun grapefruit sa grejpom, organska kozmetika
Ima vrlo blag miris grejpa, miris je dosta slabiji od klasičnih sapuna pa se ne zadržava na koži.

Manufaktura je opisala ovaj sapun da je pogodan za čišćenje lica i tela, ali kao što sam ranije spomenula, za lice ne preporučujem jer ima pH vrednost od oko 9. pH kože je 5.5, i sve više od te vrednosti će kožu prvo da isuši pa onda i naruši zaštitnu kožnu barijeru. Za kožu tela smatram da je sasvim pogodan, s obzirom da telo u toku dana mnogo manje puta peremo od lica, i koža je deblja i otpornija. Uostalom, ni nije preporučljivo sapunati se svaki dan, baš da se koža ne bi isušila.

Što se efekata tiče, neko zatezanje kože nisam primetila, sem posle kupanja što osećam da mi je koža malo suvlja pa zbog toga zateže (baš zbog te visoke pH vrednosti), ali ništa katastrofalno, svakako mažem kremu za telo (nedavno sam pisala o Manufakturinoj kremi za telo "Carrot-Cocoa") odmah posle kupanja i sve bude normalno.

Ne navodi se u opisu, ali primetila sam da ovaj sapun pruža i vrlo blagi piling. Osećaju se sitne čestice, pretpostavljam da je to prah đumbira. Meni baš prija, pogotovo jer me često mrzi da se pilingujem pa mi ovo dođe kao 2 u 1 - čišćenje i pilingovanje 💪

Za pranje ruku mi je ipak prejak, pogotovo ako više puta u toku dana operem ruke s njim, osećam da se isušuju.

Sve u svemu, smatram da je ovaj sapun od Manufakture sasvim korektan, ljubitelji prirodne kozmetike će sigurno uživati u njemu, samo pažljivo sa čestom upotrebom jer će isušiti kožu, a suva koža svakako bi trebala da koristi nešto hidratantnije poput mleka i odgovarajućih gelova za tuširanje. Naravno, ovo je samo jedna vrsta sapuna koju Manufaktura nudi, neki od meni zanimljivih su Beer, Coffee i Salty a celu kolekciju sapuna možete pogledati na Manufakturinom sajtu.

Ako vas zanima kakva je ostala kozmetike Manufakture, na blogu ćete naći recenzije o toniku sa matičnjakom, prirodnom dezodoransu, kremi za telo, glinenoj maski i uljanom serumu.

Ocena: 3/5 ★★★☆☆

Do sledeće recenzije,
Aleksandra